Većina korisnika Interneta osjeća se bezbrižno u tom ogromnom virtuelnom svijetu, ne mareći mnogo za opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Pregršt informacija, zanimljivih i zabavnih sadržaja, prijatelji na dohvat ruke za komunikaciju u realnom vremenu, često nam skrenu pažnju sa činjenice da internet nije tako bezbrižno mjesto kako nam se čini.

Dobićete poruku da vam se nudi nešto besplatno, ili da ste osvojili neku vrijednu nagradu, da je osoba koju poznajete u nevolji i da traži vašu pomoć, ili pak, da neki bogataš želi da vam ostavi dio svog nasljedstva. Ovo su samo primjeri koji treba odmah da vam probude sumnju u istinitost poruka. Trudite se da posjećujete samo Internet stranice kojima vjerujete. Izbjegavajte „novonastale“ stranice koje objavljuju senzionalističke i lažne vijesti. Vodite računa o tome koje aplikacije instalirate na vašem računaru ili telefonu.

Na računaru NIKADA nemojte instalirati aplikaciju koju vam je ponudio neki nepoznat web sajt. Ako tražite da preuzmete neku muziku, film, knjigu i slično, a web sajt vam ponudi da instalirate aplikaciju koja će vam omogućiti preuzimanje – nemojte je instalirati! Takve aplikacije su zloćudne i mogu da preuzmu kontrolu nad vašim računarom! Nikada nemojte instalirati aplikaciju na vaš telefon koja nije preuzeta sa zvanične prodavnice aplikacija „Google Play“, „Apple App Store“ ili „Windows Store“.

Čak i tada, provjerite koliko ta aplikacija ima preuzimanja i korisnika. Kakve ima ocjene i komentare korisnika. OBAVEZNO provjerite koje dozvole morate dati aplikaciji. Ako npr. aplikacija za prognozu vremena, traži pristup vašim kontaktima, slikama i kameri -ni slučajno je ne instalirajte. Izbjegavajte sve Internet servise koji nude lake načine zarade jer takvi NE POSTOJE! Obično su to piramidalne šeme, u kojima oni „na vrhu piramide“ zarađuju od rada onih na dnu. Oni će vas pokušati ubijediti rečenicom „Šta vas košta da probate“. Ne nasjedajte na to, jer oni i zarađuju upravo od takvih.

Sanja Đurić