Dijete na Internetu može da pronađe veoma korisne i poučne sadržaje. Od igrica koje razvijaju logiku i motoriku, do veoma zabavnih i edukativnih crtanih filmova i video sadržaja.

Međutim, roditelji uvijek treba pomno da prate i da budu upoznati sa sadržajima koje dijete koristi i gleda na intenetu. Dijete, ostavljeno za računarom (telefonom) bez nadzora, može veoma lako da dođe do sadržaja koji nisu prilagođeni njegovom uzrastu.

Zbog navedenog, veoma je važno koristiti opcije “roditeljske zaštite” na svim servisima koji nude ovu opciju. Video servise koji ne nude ovu mogućnost treba izbjegavati i ne dozvoliti djeci da im pristupaju.

YouTube raditeljska zaštita

Najpopularniji servis za prikazivanje video sadržaja YouTube nudi mogućnost uključivanja roditeljske zaštite. Obavezno uključite ovu opciju ako vaše dijete ima pristup računaru.

Opcija za uključivanje roditeljske zaštite nalazi se pri dnu YouTube stranice.

Uključivanjem ovog režima, YouTube neće prikazivati video snimke sa neprikladnim sadržajem.

Google sigurna pretraga

Djeca koja su već naučila da čitaju i pišu, veoma rado će koristiti Google pretraživač kako bi pronašli sadržaje koji ih interesuju. Međutim, pogrešno kucanje tražene riječi može da ih odvede na web sajtove sa veoma neprikladnim sadržajima koji mogu da ostave ozbiljne posljedice.

Pretraživač google nudi opciju “safe search”, koje će, ako je uključena, iz rezultata pretrage izbaciti sve web sajtove koji sadrže neprikladne sadržaje.

Uključivanje opcije “safe search” omogućeno je na stranici https://www.google.com/preferences

Ako vaša djeca koriste računar, obavezno uključite ovu opciju!

Android i Iphone Family Link

Dok vaše dijete pravi prve korake na svom Android ili Iphone uređaju, Google aplikacija Family Link pomoći će vam da postavite detaljna pravila i dozvole za uređaj vašeg djeteta. Pomoću aplikacije možete napraviti Google nalog za svoje dijete i upravljati aplikacijama, pratiti  koliko vremena provodi na uređaju ili čak daljinski zaključati djetetov uređaj.

Sve o aplikaciji i podešavanjima aplikacije možete saznati ovdje: https://families.google.com/familylink/

TV roditeljska zaštita

Nisu samo računar i mobilni telefon potencijalni izvori neželjenog sadržaja za djecu, već su to i današnji savremeni Smart TV uređaji.

Svaki Smart TV ima mogućnost uključivanja roditeljske zaštite ili postavljanja lozinke (PIN koda) za pristup određenim TV kanalima.

Obavezno proučite uputstvo koje ste dobili uz vaš TV uređaj i iskoristite opcije roditeljske zaštite.