Mobilni telefoni

Nikada djetetu ne dajte da koriste SIM kartice koje nemaju ograničenje u potrošnji (post paid). Uvijek birajte „kartice na dopunu“ (pre paid) ili kartice operatera koji vam omogućavaju upravljanje potrošnjom.

Ako koristite vaš telefon za plaćanje putem Interneta i u nekoj od aplikacija (npr. Google Checkout, Pay Pal…) imate unesene podatke o vašoj kreditnoj kartici, uvijek zaštitite te aplikacije PIN kodom ili lozinkom. Ako ove aplikacije ostanu dostupne djeci, vrlo vjerovatno će, igrajući igricu na telefonu, odabrati opciju da kupe neke pogodnosti u igrici koje se nude.

Koristite neku od „parental lock“ aplikacija ili Google Family Link kako bi upravljali dozvolama i opcijama koje će biti omogućene vašem djetetu.

Internet

Potrudite se da vi uvedete dijete u svijet Interneta. Ne dozvolite da samo istražuje bez vašeg nadzora.

Dogovorite “pravila korišćenja” Interneta sa vašim djetetom! Razgovarajte o tome koliko vremena dnevno će provesti na Internetu, objasnite mu šta su to lični podaci i kako da ih zaštiti, objasnite mu kako da se ponaša u komunikaciji sa drugim osobama (chat, igrice, poruke…), pokažite mu  koji su to web sajtovi dozvoljeni za posjećivanje.

 

Dogovorena pravila poštujte i vi
U DJETETOVOM PRISUSTVU.

 

  • Dijete nikome ne smije da pošalje svoje ime i prezime, broj telefona, adresu ili fotografiju, kao ni podatke o članovima porodice bez vašeg znanja i dozvole.
  • Iako internet i djeci služi za komunikaciju, dogovor sa drugarima oko sastanka, odlaska na trening, domaće zadaće… potrebno je da dijete zna da ne ulazi u bilo kakav razgovor sa nepoznatim osobama. Ako se pojavi neko ko se predstavlja kao njegov “vršnjak iz kraja”, diskretno provjerite da li poznajete njegove roditelje i da li je to stvarno osoba za koju se predstavlja.
  • Naučite dijete da ne vjeruje baš svim informacijama koje pronađe na Intenetu, objasnite mu koji su to web sajtovi “od povjerenja”. Nučite ga da informaciju koju je pronašao za npr. izradu domaće zadaće, može da provjeri na još nekoliko mjesta kako bi bio siguran u tačnost.

Uvijek budite raspoloženi za razgovor sa djetetom i zainteresovani za teme koje su njemu zanimljive. Dopustite da vam pokaže šta on voli da radi na internetu, koje sajtove posjećuje…  Upoznajte se sa web sajtovima i servisima koje dijete koristi.