U Sarajevu je na jučerašnjoj panel diskusiji „Žene u digitalnom svijetu: Šta IT Girls mogu ponuditi IKT-u?“ najavljeno osnivanje mentorske mreže za žene koje su zainteresovane za rad u ovom sektoru.

„Iza nas su brojni rezultati, a 2018. godina je protekla u vidu mnogih uspješno realizovanih aktivnosti, od takmičenja Tehno Mašta i pratećih mentorskih aktivnosti za razvoj mobilnih aplikacija, radionica iz robotike i uspješno sprovedene crowdfunding kampanje – IT Girls dolaze u vaše škole. Godinu završavamo tako što ćemo otvoriti prostor za razgovor o ženama u IKT-u iz različitih sfera svoga djelovanja, te o prednostima koje IT kompanije u Bosni i Hercegovini mogu imati od raznolikosti u svojim timovima“, izjavila je Tanja Madžarević, koordinator inicijative.
Amina Karić, CEO kompanije Authority Partners iz Sarajeva, Alma Šećerbegović, docent na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, Milana Tarlać, HR Menadžer u kompaniji Bravo Systems iz Banja Luke, te Seada Čehić, student na Fakultetu informacijskih tehnologija iz Mostara su istakle kako je potrebno dodatno motivisati djevojčice u ranoj dobi da razmišljaju o IKT-u kao o potencijalnom sektoru karijere.
„Jako je bitno prikazivati uspješne žene u IKT-u kao uzore. Često u razgovoru sa studenticama koje kod nas dolaze saznajemo da im više odgovara da imaju ženske uzore i da ih to motiviše da se dalje razvijaju. Vrlo je važno još u osnovnim školama početi kod djece razvijati svijest o tome zašto je IKT sektor važan i zašto to nije sektor u koji treba da se uključi samo jedna strana“, naglasila je Milana Tarlać.
„Mislim da je ovaj formalni obrazovni sektor jako važan i moramo uspostaviti s njima kontakt“, dodala je Amina Karić.
IT Girls je inicijativa podržana od Ujedinjenih nacija i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, a u posljednje tri godine intenzivno radila na podsticanju mladih djevojaka i žena da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT-a), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika, kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.