Povodom Dana sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID), Udruženje za promociju i razvoj informacionog društva „IMPACT“ iz Bijeljine, organizovalo je uličnu akciju, a tom prilikom građanima je podijeljen edukativni priručnik pod nazivom „Znanjem protiv opasnosti na internetu“.

Dan sigurnijeg interneta obilježen je 5. februara u više od 130 zemalja svijeta. Ove godine pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ brojni učesnici iz oblasti obrazovanja, zaštite djece i medija promovisali su sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacionih tehnologija. Tim povodom volonteri udruženja Impact dijelili su prolaznicima edukativni priručnik čija je izrada podržana dijelom iz sredstava budžeta Grada Bijeljina namijenjenih za finansiranje projekata Udruženja građana u 2018. godini.

– Ekspanzijom informaciono komunikacionih tehnologija i jeftinih uređaja koji omogućavaju korištenje Interneta i društvenih mreža, pojavile su se nove opasnosti za mlade. Pred roditelјima je sasvim novi izazov – kako preventivno djelovati i vaspitati dijete da se odgovorno ponaša u virtuelnom svijetu Interneta i društvenih mreža. Izradom priručnika pod nazivom „Znanjem protiv opasnosti na Internetu“ želimo informisati roditelje i djecu o dobrim praksama ponašanja na internetu i društvenim mrežama, kao i ukazati na opasnosti koje prijete i načinima kako se zaštiti“, navela je direktor Impact centra i autor priručnika, Sanja Đurić.

Đurićeva je još istakla da podizanjem nivoa znanja djece i roditelјa o opasnostima virtuelnog svijeta i načinima njihove zaštite internet učinimo sigurnijim mjestom za sve naročito za djecu kao njegove najmlađe korisnike.

Priručnik je dostavljen svim školskim bibliotekama u Gradu. Svi koji se žele edukovati o ovoj temi priručnik mogu pronaći i u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini, a dostupan je i u elektronskoj formi na stranici Impact uduženja.

Dan sigurnijeg interneta se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti i uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH.