Udruženja za promociju i razvoj informacionog društva „IMPACT“, realizacijom projekta „Zaštitimo djecu na Internetu“ upoznao je djecu školskog uzrasta i ostale građane Bijeljine sa izazovima koje donosi upotreba Interneta i prisustvo na društvenim mrežama.

Gotovo svakodnevno, djeca su izložena nekom obliku neprijatnosti u Online svijetu. Od internet grupa, unutar kojih vršnjaci međusobno razmjenjuju ružne riječi, ili čak ponižavaju pojedine učenike, do onih ozbiljnijih, kao što su pedofilija, pornografija ili krađa identiteta.

Veliki je problem što djeca u pred tinejdžerskom dobu često znaju više o korišćenju društvenih mreža i Interneta nego njihovi roditelji. Djeca često koriste nove platforme za komunikaciju sa kojima roditelji nisu upoznati.

Ideja projekta je upravo upoznati roditelje sa ograničenjima koja postavljaju društvene mreže u smislu minimalne starosti djeteta koje može da se učlani, kao i o načinima nadziranja i kontrole ponašanja djeteta na Internetu.

Projektni tim je kroz sprovođenje projektnih aktivnosti kreirao tri informativna letka:

– Softveri za nadzor uređaja koje koriste djeca (Roditelji školske djece su upoznati o softverima za nadzor i kontrolu uređaja putem kojih djeca pristupaju Internetu)

– Pravila lijepog ponašanja na internetu – Internet bonton (Povećan je nivo znanja školske djece i njihovih roditelja o pravilima lijepog ponašanja na Internetu.)

– Kako se odgovorno služiti internetom, sigurno pretraživati internet, zaštititi lične podatke, izbjeći prevare kao što je lažno predstavljanje te postaviti sigurne lozinke. (Roditelji su upoznati o važnosti nadzora nad djecom dok koriste Internet i društvene mreže, kao i sa mogućim opasnostima koje vrebaju u Online svijetu)

Pripremljeni materijali su odštampani i distribuirani na gradskim ulicama.

Materijal je takođe objavljen na Internetu i promovisan širokom  auditorijumu kroz portal Bijeljina Danas kojim upravlja Udruženje.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave Grada Bijeljina.