Završna akcija velikog ekološkog projekta „Zajedno za čiste vode BiH“ sprovedena je danas u Bijeljini čišćenjem kanala Dašnica.

Projekat se u organizaciji kompanija Henkel i Bingo održava već treću godinu zaredom, a ove godine u njegovu realizaciju uključio se i ronilački klub Bosna, koji je zadužen za sprovođenje akcije čišćenja voda. Dvadesetak članova ronilačkog kluba Bosna u saradnji sa ronilačkim klubom Panteri iz Bijeljine, danas su uklanjali ambalažni otpad iz dijela kanala Dašnica koji protiče kroz centru grada.

„Ove godine organizovane su akcije čišćenja voda na pet lokacija: Konjic – Boračko jezero, Tuzla – jezero Modrac, Jajce – Malo Plivsko jezero, Ilidža – dio korita rijeke Bosne i čišćenje kanala Dašnica ovdje u Bijeljini“, naveo je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.

Gavrančić je istakao da su se u dosadašnjim akcijama susretali sa mnogo nečistoća pod vodom, pogotovo ambalažnog otpada, uglavnom stakla, plastike i gume, te da kroz ovakav vid aktivnosti nastoje da podignu svijest građana o značaju čuvanja vodenih površina od zagađenja.

Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem zagađenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i podstakla javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoline.