Grad Bijeljina je jedna od deset lokalnih zajednica u BiH koje su izabrane za učešće u Projektu ReLOaD (Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu).

Od ukupno 48 jedinica lokalne samouprave, koje su bile pozvane da se prijave, aplicirale su 32 opštine i grada, a jedan od ključnih kriterijuma na osnovu kojih su vrednovane prijave su bili rezultati koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju pri raspodjeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva, transparentnim kriterijima i projektnom pristupu, odnosno prema LOD metodologiji.

Uvodni sastanak Projekta je održan u Bijeljini, a odabranih deset opština i gradova će raditi na aktivnostima koje doprinose jačanju partnersatava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalnih samouprava.

Ovaj pristup osigurava veće građansko učešće u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanja usluga za građane u lokalnim zajednicama.

U toku naredne dvije godine planirana su dva javna poziva za organizacije civilnog društva kojima će prethoditi otvoreni dani na kojima će biti pojašnjen jačin prijavljivanja.

Takođe, biće pojašnjene i strateške oblasti po osnovu kojih će Grad Bijeljina raspisati javni poziv za organizacije civilnog društva u sklopu ReLOaD projekta i sve eventualne nejasnoće, a sve u cilju partnerskog rada lokalne zajednice i organizacija civilnog društva.

Izvor Gradska uprava