Nakon što je prošle godine kreirao aplikaciju za brzo čitanje, učenik srednje elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Teslića Ognjen Lazić danas je pustio u promet i aplikaciju “Maturant”, koja učenicima devetih razreda pomaže pri odabiru budućeg zanimanja.

Posljednje tri godine Ognjen je radio na upisnoj politici škole, odnosno učestvovao u Danima otvorenih vrata. Na takvim događajima srednjoškolci informišu učenike osnovnih škola o svim strukama i zanimanjima, gdje je i primijetio  veliku nezainteresovanost i neinformisanost učenika devetog razreda o jednoj od najvećih odluka života – izboru zanimanja.

„Često se dešavalo da učenik na sam dan upisa dođe i ne zna koje zanimanje da odabere. Ovaj problem proizilazi prije svega iz neinfomisanosti, jer učenicima nigdje nisu dostupne transparentne informacije o samim zanimanjima, njihovoj potražnji na tržištu rada, nastavnom planu i programu tog zanimanja i tome slično. Pored toga, nigdje nisu mogli da izračunaju broj bodova kako bi znali koje su njihove mogućnosti da upišu određeno zanimanje i u koji upisni rok trebaju ići“, kazao je Ognjen u razgovoru za eTrafiku.

Znajući da zbog pogrešnog odabira zanimanja učenik neće biti zainteresovan za gradivo koje mu se predaje, dobijaće loše ocjene, a na kraju svog školovanja neće biti stručan i spreman za rad niti pogodan za upis na neki od fakulteta, ovaj mladi momak došao je na ideju da sve pojednostavi.

Aplikacija „Maturant“ pruža učenicima devetog razreda pouzdane i tačne informacije o svim segmentima jednog zanimanja, a to su: opis posla, opis školovanja, potražnja na tržištu rada, nastavni planovi i programi, kao i kalkulator bodova za upis.

Princip rada je jednostavan. Učenici treba da pronađu zanimanje koje ih  interesuje, pročitaju sve o njemu, informišu se o potražnji na tržištu rada, i preuzmu nastavni plan i program, te na taj način odluče da li je to zanimanje najbolje za njih.

Kalkulator bodova funkcioniše tako što učenici unesu svoje zaključne ocjene iz svih predmeta i jednostavno pritisnu dugme „Izračunaj bodove“, poslije čega im se automatski prikazuju bodovi za sve struke koje se mogu naći u Republici Srpskoj.

Ognjen je samostalno radio na ovoj aplikaciji oko pet mjeseci, koliko mu je bilo potrebno da sprovede istraživanja i skupi ključne informacije.

„Važno je navesti da je aplikacija rađena po standardu i u skladu sa odlukama koje su vezane za obrazovanje, a donesene od strane ustanova Republike Srpske koje su za to zadužene“, ističe on.

Kada je aplikacija bila gotova konsultovao se sa svojim mentorom prof. Bojanom Radiškovićem i pedagoškinja Vedranom Maletić o tome da li i profesorima odgovara ovakav način informisanja i šta oni misle o samom projektu. Oni su iskazali svoje oduševljenje jer smatraju da je ova aplikacija prijeko potrebna malim maturantima te mu pružili podršku u daljem radu i finalnoj realizaciji aplikacije.

Ova aplikacija dostupna je od danas na Google Play prodavnici.

„Moja poruka za moje vršnjake, ali ne samo za njih već za sve ljude, jeste da se trude da svakodnevno napreduju, i da svaku veče mogu sa ponosom reći ‘Napravio sam još jedan korak napred, bolji sam nego juče’. Takođe im savjetujem da sebi postave životne ciljeve, kratkoročne i dugoročne, te da od njih nikad ne odustaju. Bez njih ne mogu napredovati i težiti ka što boljoj verziji sebe“, izjavio je ovaj ambiciozni momak za kraj našeg razgovora.

Izvor: etrafika